Witlof

De witlofteelt is een specialisatie van loonbedrijf SVZ. Van bedden frezen tot het inschuren, wij verzorgen voor u de gehele teelt. Per jaar verwerken wij zo’n 400 hectare witlof in totaal, die door geheel Zuid-Holland en Noord-Brabant heen groeit.

De teelt begint natuurlijk bij de grondbewerking. Het land wordt vooraf klaargemaakt met een 3,5m rotorkopeg en koppensneller voorop de trekker. Drie beddenfrezen trekken vervolgens de witlofruggen. Twee van de trekkers die voor de frezen staan zijn omgebouwd tot trike, met een speciaal neuswiel. Zo wordt de grond gelijkmatig aangedrukt. Zowel de trekker als de frees is GPS gestuurd.
Het zaaien gebeurt met vier zaaimachines. Drie hiervan zaaien zes bedden tegelijk met een enkele rij. Ook kan tijdens het zaaien het middel Admire worden bijgespoten. De vierde zaaimachine zaait vier bedden, op een afstand van 75 centimeter, met een dubbele rij.

witlofland-klaarmakenwitlofruggen-trekken-2witlofruggen-trekken-3witlof-zaaien-1witlof-zaaien-3

 

 

 
De gewasverzorging bij de witlofteelt komt heel nauw en vergt veel aandacht. Zeker wanneer de tere plantjes nog jong zijn. Beregenen voor een goede opkomst is in veel jaren een must. Hiervoor zijn wij dan ook goed uitgerust. Meer hierover kunt u vinden onder het kopje ‘beregenen’ op de loonwerk pagina. Na het beregenen is het vaak nodig om de korst te breken. Hiervoor hebben wij een speciale machine gebouwd die, negen meter breed, de korst bovenop de bedden breekt met behulp van rubberen loopwielen. Twee speciale schoffelmachines met aanaardelementen kunnen tijdens het seizoen gebruikt worden om de witlof schoon te houden. Met onze 52 meter brede Dubex veldspuit kan ook nog vloeibare kunstmest worden gespoten. Hiervoor wordt de veldspuit dan uitgerust met speciale kunstmestdoppen.

witlofwitlofruggen-breken-1witlofruggen-breken-2bemesten-1witlof-schoffelen-1

 

 

 

 
Voor het rooien van de witlofpennen hebben wij altijd een speciale Riecam rooier klaarstaan. Onze aardappelrooiers, de Grimme en Dewulf bunkerrooier en Grimme wagenrooier, worden later in het seizoen omgebouwd om te helpen met het rooien van de witlof. De witlof rooibek is geheel naar onze eigen idee├źn gebouwd.

witlof-rooien-riecamwitlof-rooien-dewulf-1witlof-rooien-dewulf-2witlof-rooien-sfwitlof-rooien-tectron-1witlof-rooienwitlof-inschuren-2