Uien

De teelt van uien is een van de belangrijkste voor loonbedrijf SvZ. Wij zijn gespecialiseerd in bijna alle uiensoorten, van eerstejaars plantuitjes tot zaaiuien. Hiervoor hebben wij een groot aantal gespecialiseerde machines tot onze beschikking, die vaak aan onze hoge eisen zijn aangepast om goed werk af te leveren. De teelt van uien begint natuurlijk al in het voorjaar, voor het zaaien. Daarom beschikken wij over een 4,5mtr brede zaaibedcombinatie en 3,5mtr  brede rotorkopeg om het land goed vlak te leggen.

uien-zaaibed-1witlofland-klaarmaken

 

 

 


Eerstejaars plantuien:
 Het zaaien van de eerstejaars plantuien gebeurt met een zaaimachine die geheel door ons zelf is gebouwd. Hiermee worden drie bedden van 2,25m breedte gezaaid. Het zaad wordt met speciale kouters over de volle breedte van het bed verdeeld. Voor de zaaimachine staat een trekker op rupsbanden of brede lage druk banden. Met drie speciale VSS Amac uienrooiers worden de plantuitjes gerooid. Deze rooiers kenmerken zich in een zeer hoge zeefcapaciteit zodat altijd een schoon product wordt gerooid. De zwaden kunnen vervolgens worden opgeladen met een speciale uienlader die twee zwaden tegelijk meeneemt. Deze is geheel naar ons eigen idee ontworpen en gebouwd. Ook beschikken wij nog over een lader die één zwad oplaad en een zelfrijdende Amac lader. Wij telen alle eerstejaars plantuien in samenwerking met TOP uit ‘s-Gravenpolder.

1e-jaars-zaaien-uien1e-jaars-zaaien-uien-2zilveruien-rooien-1zilveruien-rooien-3

 

 

 


Tweedejaars plantuien: 
Op Goeree-Overflakkee en omstreken worden relatief veel tweedejaars plantuien geteeld. Al vroeg in het jaar, soms zelfs eind januari, wordt begonnen met de plantwerkzaamheden. Hiervoor beschikken wij zelfs over vier uienplanters. Twee machines planten 3 bedden van 1,50m breed, één machine plant twee bedden van 2,25m en één machine plant drie bedden van 2,25m. Deze laatste machine is volledig door ons zelf gebouwd en kan ook voor de verkoop worden gebouwd. Ook een van onze 1,50m planters is geheel naar eigen idee aangepast en verbeterd voor het beste plantresultaat. Voor de 6,75 meter brede plantmachine staat een trekker op Soucy rupsbanden. Al onze trekkers zijn voorzien van RTK-GPS voor het planten van de uien.

uien-planten-2x-225uien-planten-3x-150-1uien-planten-2x-225-2

 

 

 

Ook wanneer het om het rooien van de uien gaat hebben wij voldoende machines tot onze beschikking. Zo hebben wij twee rooiers voor 1,50mtr bedden en 3 rooiers voor 2,25mtr bedden. Daarnaast hebben wij nog een losse 4,5mtr brede loofklapper die gebruikt kan worden om beide maten bedden voor te klappen wanneer dit nodig is. Het opladen van de uien kan gebeuren met zowel zelfrijdende als getrokken machines voor percelen met veel verontreiniging is een lader met egelband aanwezig.

uien-voorklappenplantuien-rooien-4uien-rooien-225uien-rooien-225-2uien-opladen-3

 

 

 


Zaaiuien: 
Het zaaien van uien kan op zowel 1,50m als 2,25m gebeuren. Hiervoor hebben wij één Accord precisie zaaimachine die 3 bedden van 1,50m zaait. Er worden dan 4 dubbele rijen per bed gezaaid. Daarnaast hebben wij ook een Accord Miniair Nova precisie zaaimachine die drie bedden van 2,25m zaait. Er worden dan acht enkele rijen per bed gezaaid. Het rooien en opladen van de zaaiuien gebeurt met dezelfde machines als bij de tweedejaars plantuien.

uien-zaaien-1uien-zaaien-2uien-150-rooien-1uien-150-rooien-2uien-opladen-2
Indien nodig kunnen wij ook uien op bedden van 1,50 meter schoffelen met een drie beds schoffelmachine.